Arne Jacobsen | ScandinavianDesignCenter.fi

Arne Jacobsen

Elämänkerta

Arne Jacobsen Kuva: Arne Jacobsen Arne Jacobsen (1902–1971) on kuuluisa tanskalainen arkkitehti, huonekalusuunnittelija ja muotoilija. Jacobsen oli pohjakoulutukseltaan muurari. Arkkitehdiksi hän valmistui vuonna 1927 Kööpenhaminan kuninkaallisesta taideakatemiasta.

Uransa aikana Jacobsen sai lukuisia palkintoja sekä kotimaassaan että kansainvälisesti. Vielä opiskellessaan Jacobsen palkittiin jo hopeamitalilla Pariisin maailman näyttelyssä vuonna 1925. Vuonna 1928 Jacobsen sai Taideakatemian kultamitalin. Palkinnot olivat luonnollinen jatke Jacobsenin taiteelliselle toiminnalle, väsymättömälle etsinnälle ja nerokkaille ratkaisuille.

Jacobsenin suunnittelemiin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluvat:
Århusin, Søllerødin, Rødovren ja Glostrupin raatihuoneet, SAS-rakennus (Royal Hotel) Kööpenhaminassa, Munkegårdsin koulu Gentoftessa, Tomsin suklaatehdas Ballerupissa, Tanskan Keskuspankki, urheiluhalli Landskronassa, St. Catherine’s College Oxfordissa ja Hamburgerische Elektrizitätswerkenin hallintorakennus.

Vuonna 1932 Arne Jacobsen aloitti yhteistyönsä Fritz Hansensin Eft. A/S:n kanssa ja suunnitteli vuosien mittaan lukuisia tuoleja, kuten Muurahainen (1951), Muna (1957) ja Joutsen (1957), joita nykyään pidetään modernin huonekalutaiteen kehityksen virstanpylväinä.

Jacobsen oli aktiivinen myös muilla suunnittelun alueilla – hän suunnitteli muun muassa Cylinda- kannusarjan ruostumattomasta teräksestä Steltonille. Selskabet for Industriel Formgivning palkitsi sarjan vuonna 1967. Sarja palkittiin myös vuonna 1968 International Design Award-palkinnolla The American Institute of Interior Designersin toimesta.

Uransa aikana Arne Jacobsen työskenteli lisäksi Kööpenhaminan Taideakatemian professorina ja hänet nimitettiin kunniatohtoriksi myös useissa yliopistoissa ja akatemioissa Tanskan ulkopuolella.

Lue lisää suunnittelijoista!

Arne Jacobsen tuotteita