Alvar Aalto | ScandinavianDesignCenter.fi

Alvar Aalto

Elämänkerta

Alvar Aalto Kuva: Alvar Aalto Alvar Aalto (1898–1976) on hyvin tunnettu arkkitehtuuristaan ja muotoilustaan niin Suomessa kuin maailmallakin.

Aalto oli jo hyvin varhaisessa iässä kiinnostunut tekniikasta ja taiteesta. Ylioppilaaksi valmistumisensa (1916) jälkeen hän opiskeli arkkitehdiksi Helsingin Teknillisessä yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1921. Ensimmäisen oman arkkitehtitoimistonsa Aalto perusti pian arkkitehdiksi valmistumisensa jälkeen. Toimistossaan nuori Aalto otti vastaan monenlaisia tehtäviä suurella innolla ja energialla – uransa alusta asti työnilo olikin Aallon eräänlainen tunnusmerkki.

Uransa alussa Aalto oli uusklassisti, mutta liittyi jo varhain funktionalistisen muotokielen kannattajiin. Aalto yhdisti funktionalismin humanistiseen lähestymistapaan – hänen ajatuksensa keskittyivät sekä ihmisen että ympäristön tarpeisiin. Kokonaisvaltainen rakentaminen oli tunnusomaista Alvar Aallon suunnittelulle; huonekalut, valaisimet sekä muut yksityiskohdat olivat tärkeitä tekijöitä rakennusten, julkisten tilojen ja kotien suunnittelussa.

Aalto meni naimisiin arkkitehtitoimistossaan töissä olleen Aino Marsion kanssa vuonna 1924. Aino Aalto keskittyi työssään sisätiloihin ja sai huomiota erityisesti sisustussuunnittelustaan ja muotoilustaan. Vuonna 1935 Alvar ja Aino Aalto perustivat Artekin yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa.

Rakennusten, huonekalujen ja valaisimien lisäksi Aalto tunnetaan myös lasitaitelijana – hänen vuonna 1936 suunnittelemastaan kurvikkaasta Savoy- maljasta on tullut eräänlainen suomalaisen muotoilun ja lasitaiteen symboli.

Lähteet: Göran Schildt, Nationalencyclopedin

Lue lisää suunnittelijoista!

Alvar Aalto tuotteita